ÍTACA: Índex de transformació digital d’alts càrrecs per autodiagnosi

27Ladies and gentlemen, dames i cavallers… us presento l’ÍTACA, l’Índex de transformació [digital] d’alts càrrecs per autodiagnosi. Mitjançant l’ÍTACA, pots conèixer el teu grau de transformació digital com a alt càrrec i/o responsable de qualsevol institució. Pots emplenar la bateria de preguntes, que puntuen sobre cent.

Així veuràs, de manera ràpida i senzilla, la progressió que vas fent en l’aplicació d’estratègies per a la teva digitalització en els àmbits privat i professional.

Hi ha altres propostes per diagnosticar el nivell de coneixements i habilitats relacionades amb el món digital, però orientades més a l’empresa que al directiu o alt càrrec (Diagnòstic competències digitals de Roca Salvatella o Índice de madurez digital de las empresas d´Íncipy-Inesdi).

Amb ÍTACA, parteixo de la idea bàsica que per canviar una institució, cal transformar-la i enfocar-la a les persones. I la digitalització de les persones directives forma part d’una transformació més àmplia en altres valors humans més actuals. Com ara un lideratge inspirat en qualitats femenines com l’empatia, la flexibilitat i la tolerància. I també un estil directiu orientat a la diversitat de gènere, d’orientació sexual, de capacitats, cultural i generacional. Tanmateix, sent conscient que la transformació digital és la que pot fer més mandra d’afrontar perquè, a més de valors, comporta l’assumpció i la pràctica de nous coneixement i habilitats.

Compto que l’administració de l’ÍTACA et resultarà ben profitosa. Si t’ho sembla,explica-me’n aquí o a les xarxes la teva experiència.
Que en gaudeixis!

67 pensaments sobre “ÍTACA: Índex de transformació digital d’alts càrrecs per autodiagnosi

 1. Acabo de fer l’enquesta i he arribat a 2 conclusions: hi ha eines digitals que desconeixia i necessito millorar 🙂 Trobo que l’eina és molt útil, de fet repetiré l’enquesta dins d’un temps per comprovar si progresso satisfactòriament 😉
  Gràcies!

  M'agrada

  • Sí, Mercè. Com dius l’Índex ÍTACA és ideal per observar com evoluciona el nostre procés de digitalització ja sigui en l’àmbit professional com també en el personal.
   I, perquè el puguis anar autoadministrant-lo diversos cops, recorda les indicacions que mostren al capdavall de l’ÍTACA:
   «Quan enviïs el formulari, apareixerà un quadre de diàleg amb dues opcions:
   – Mostra la puntuació
   – Editeu la vostra resposta
   Situa’t damunt ‘Editeu la vostra resposta’ i, amb el botó dret del ratolí, selecciona l’opció ‘Copia l’adreça de l’enllaç’.
   Després la copies en un lloc per poder recuperar-la quan t’interessi revisar o modificar el test ÍTACA que has fet.»

   M'agrada

  • Lidón, bon dia!
   Dius que t’ha servit per a la teva autodiagnosi. Bé!!! I si, a més, t’ha servit per investigar, ja hem complert l’objectiu de l’ÍTACA, que també era fomentar el nostre perfil d’exploradors en el món de la digitalització.

   M'agrada

 2. Bon dia,
  Com autodiagnòstic ÍTACA m’ha servit per comprovar el que ja intuïa: encara tinc molt camp per córrer en la meva transformació digital personal.
  M’ha interessat especialment la relació d’eines i recursos que no conec i que hauré de provar. A veure si d’aquí uns mesos puc dir allò de “progressa adequadament”.
  Gràcies, Jordi!

  M'agrada

  • Gràcies, Anna, per respondre l’ÍTACA. És un Índex que intenta complir amb l’ambiciós objectiu de valorar el progrés que anem fent en l’imprescindible camí cap a la filosofia de la digitalització. Fixa’t que dic ‘filosofia de la digitalizació’ (millor que ‘digitalització’ a seques, perquè volem que hi conflueixin més canvis i més transformacions) per la qual intentem definir la maduresa d’una etapa en què treballem, confegim i decidim les accions a la feina de manera diferent. I, per complicar-nos més la feina, hem volgut que sigui un Índex senzill, que el puguem anar fent servir sense complicacions… Bon divendres!

   M'agrada

 3. Bon dia!
  Una eina d’autodiagnosi molt útil, en dues vessants: tant per saber el grau de digitalització personal i el nivell d usuari d’eines electròniques, com per la informació d’aplicacions o eines digitals que desconec. La conclusió és que em queda molt camí per recórrer i aplicacions a explorar i implantar. M’ha creat interès per descobrir-les.
  Gràcies Jordi!

  M'agrada

  • Imma, celebro que l’ÍTACA t’hagi desvetllat interès i curiositat per noves aplicacions i eines digitals. Ara bé, com explicarem divendres, aquest interès és preferible que sigui a partir de la necessitat en l’ús, per no deixar-nos aclaparats i estressats ;).

   M'agrada

 4. Acabo de fer l’enquesta i he confirmat allò que ja intuïa: hi ha ,oltes eines que desconec i en falta molt per aprendre. continuaré treballant per millorar i aquesta eina em pot ajudar per veure com vaig avançant. Gràcies.

  M'agrada

  • Anna, jo et veig ben predisposada a conèixer com la digitalització (i els canvis que comporta) et facilitarà a fer més efectives les tasques que fas. La teva sinceritat t’ajudarà a saber d’on has de partir i què pots incorporar a les pràctiques laborals quotidianes.

   M'agrada

 5. Hola Jordi,
  comparteixo alguns dels comentaris dels companys del MDP referent al llarg camí que encara em queda per assolir un millor índex d’habilitats i de recursos digitals en el meu entorn professional. Crec que aquesta serà una eina molt útil per comprovar l’evolució d’aquesta transformació tant necessària en les administracions públiques.

  M'agrada

  • L’objectiu de fer-vos fer l’ÍTACA, Lluís, és més reflexionar sobre l’enorme potencial que ens ha aportat la innovació tecnològica. Més que no pas que un mateix s’adoni si està molt amunt o molt avall en l’avaluació. Sí que pot servir per veure com anem evolucionant, és clar. Però, repeteixo, trobo més alliçonadora la reflexió sobre el canvi de paradigma que comporta aquesta popularització total de la tecnologia en tots els actes de la nostra vida…

   M'agrada

 6. Molt bona iniciativa, Jordi, aquesta d’aprofitar la tecnologia perquè puguem anar autoavaluant-nos el grau de digitalització!
  Com els meus companys, tinc una certa sensació d’obsolescència inevitable. És clar que tot això va tan de pressa que estic segur que hauràs d’anar evolucionant les preguntes cada pocs mesos… Alguna pregunta m’ha deixat el dubte de si realment la resposta afirmativa indicava un grau de digitalització més gran: realment és millor tenir més de 5 dispositius amb connexió a Internet? Si tinc cotxe, realment tinc necessitat d’un servei de compartició de vehicle contractat per internet?…

  Bé, amb ganes d’arribar a divendres per resoldre dubtes i conèixer ginys que ens ajudin a reincorporar-nos a l’autopista TIC!

  M'agrada

  • 😀!!! I tant que caldrà actualitzar l’ÍTACA. Pel que fa a si la connexió de cinc aparells a internet és més indicatiu de digitalització que un altre indicador, vaig decidir de posar ítems quantificables i clarament interpretables. Sí que pot resultar subjectiu, però ens aporta indicis del que volem saber. Així mateix considero que pots ser propietari de cotxe i usar serveis de compartició de vehicles com Car2Go (cotxes) o eCooltra (motos). Has vist l’anunci televisiu d’aquest servei de compartició de motos? Segur que t’han entrat ganes d’agafar-ne alguna… 😉

   M'agrada

 7. Acabo de fer el qüestionari i m’he adonat que a nivell privat estic molt introduïda en l’ús d’eines digitals però no és així a nivell professional, a part que hi ha moltes eines que desconec. Penso que haure d’aprofundir en tot aquest àmbit des de la perspectiva professional

  M'agrada

 8. Bona tarda! Acabo ara mateix de fer el qüestionari. La primera conclusió que n’extrec és que a nivell professional tinc molt camp per a recórrer, no només jo, sinó el meu entorn més immediat de la pròpia Administració. I la segona conclusió, és que em dedico més a l’exploració digital en l’àmbit d’oci i personal, perquè tinc identificades les eines i suports més fàcilment que en l’àmbit professional 😉

  M'agrada

 9. Bona tarda
  En fer l’enquesta m’he adonat del munt de coses que desconec.
  esbrinant en alguna d’elles identifico que em serien d’utilitat. ara el que ens cal es tenir temps per poder conèixer-les i usar-les correctament.

  M'agrada

  • Sí, però no ho farem a classe divendres, eh! La millor via per incorporar eines digitals al teu àmbit professionals és, d’una banda, que les coneguis i, de l’altra, que les empris just quan les necessites. És quan tenim necessitat de solucionar una tasca que pot sorgir el moment més idoni per ‘aprendre’ l’ús d’aquell instrument per fer aquella operació, aquella comunicació o qualsevol altra actuació professional.

   M'agrada

 10. Hola,
  Acabo de fer l’enquesta i m’ha confirmat el molt que encara em queda per conèixer i aprendre, sobretot en l’àmbit professional a diferència del àmbit personal. No havia fet aquesta reflexió i amb les contestes de l’enquesta ho he vist claríssim. Gracies per la oportunitat de pensar-hi!

  M'agrada

 11. Bon dia, l’avantatge de tenir els comentaris dels companys aquí davant, em fa ser una mica menys pessimista. Quan vaig acabar el qüestionari em sentia una analfabeta digital, però ara veig que compartim la necessitat de millorar en el camp d’aquestes eines professionals.
  Espero amb molt d’interès i més curiositat les quatre sessions de l’assignatura.

  M'agrada

  • Tant la Judith, com el Miquel com jo mateix, esperem saber estar-ne a l’alçada, de les vostres expectatives en aquest mòdul. Crec que no us avorrireu perquè tenim davant un tema que afecta bona part de les nostres vides. No el podríem obviar ni que ens ho proposéssim 😉

   M'agrada

 12. Francament, el guió de l’enquesta és molt intel·ligent perquè permet conèixer el teu propi ‘arsenal’ i també mirar les novetats i qüestionar-te. La veritat és que no he pensat en la ‘puntuació’ fins el final i no sé si és alta o baixa. I no m’importa, quan he acabat i quan he començat l’enquesta tenia i tinc la idea de que em queda molt per aprendre.
  Per altra banda, en el meu cas, vull afegir que sovint tractes amb companys que són una mica porucs i al final prefereixes treballar amb el mínim comú denominador, habitualment entorn Google. A l’administració pública caldria fugir de programaris propis.

  M'agrada

  • M’agrada que ho enfoquis, així, Joan. L’enquesta és l’excusa, com tantes altres coses, de gaudir del descobriment d’eines que no coneixies i de pensar que en podries proposar altres que les altres persones, molt probablement, desconeixeríem. Aquesta és la virtut del treball en xarxa, horitzontal, que fa que aprenguem mentre anem fent el trajecte. Ah… i és interessant l’observació que fas sobre l’entorn Google.

   M'agrada

 13. Hola Jordi,
  acabo de completar el qüestionari i de constatar que realment em queda molt camí per recórrer. Estic satisfet de conèixer a través d’aquesta eina d’autodiagnosi el meu nivell de coneixement, ús i aprofitament dels recursos digitals. Sens dubte hi tornaré en uns mesos per comparar com he evolucionat en l’assoliment de competències digitals. Espero poder reflexionar al voltant de la idea de la transformació digital de l’administració a les classes del mòdul.

  M'agrada

 14. Molt bona iniciativa el projecte ÍTACA, l’Índex de transformació digital d’alts càrrecs per autodiagnosi, perquè d’una banda serveix per avaluar la situació actual a l’administració (imprescindible tasca per avançar i millorar) però a la vegada, és inspirador per a les persones que ho responem per adonar-nos de totes les oportunitats que tenim a l’abast. Això és el que m’ha passat precisament en respondre el qüestionari: he identificat una sèrie d’aplicacions i oportunitats que fins ara desconeixia o no estic utilitzant i que crec que poden ser eines molt interessants per poder aplicar al lloc de treball i ser més eficaços, més intel·ligents, i més eficients. Amb ganes doncs, de poder participar en primera persona, i com a col·lectiu, en la transformació digital del nostre país. Gràcies.

  M'agrada

 15. Ostres, ostres, ostres… veig que em, i ens, queda MOLT per recórrer!!! hauré de treballar de valent per aconseguir millor puntuació!!!
  Està molt bé el projecte ÍTACA, queda ben clar que també falta formació!!! no et sembla??
  Salut i MOLTES GRÀCIES!!!

  M'agrada

 16. Una bona eina!!! Me’n adono que encara em queda molt per recórrer en l’àmbit digital, tant a nivell personal com a nivell professional. Moltes eines que apareixien en el qüestionari que desconec. M’agrada la opció que puguem editar el qüestionari més endavant i poder-nos avaluar dels coneixements adquirits. Gràcies i ens veiem en el Postgrau 😉

  M'agrada

 17. Hola Jordi,

  Estic cursant el Curs de Postgrau en Administració Electrònica (UdG) i he accedit a l’enquesta ÍTACA a partir de l’enllaç que ens han fet arribar. L’he omplert tot i que no sóc un alt càrrec dins la meva organització, en aquest cas un ajuntament. Per experiència pròpia et puc assegurar que si els alts càrrecs d’una organització tenen unes bones aptituds digitals i creuen en les TIC, l’organització avança i progressa en aquest sentit. Ho he pogut comprovar personalment aquests darrers anys gràcies al secretari que hem tingut a l’ajuntament, que ha estat una peça clau en la transformació digital de l’ens.

  M'agrada

 18. Comparteixo el concepte que serveix d’introducció a l’eina: per canviar les organitzacions cal canviar el que fan les persones. En aquest aspecte tenim el repte d’incorporar els avantatges tecnològics al nostre àmbit professional i treure’n el màxim rendiment possible perquè innovar també és utilitzar noves eines que ofereixen noves oportunitats de relació i de treball en xarxa. Personalment em situo a l’inici el camí, però disposada a explorar les possibilitats.

  M'agrada

 19. Conclusió 1: la meva vida privada i les xarxes socials evolucionen satisfactòriament.
  Conclusió 2: necessito un reciclatge professional sobre les eines de gestió de projectes.
  Conclusió 3: malgrat tenir l’ACTIC 3 i intentar estar el màxim altera possible és dificil estar tan al dia com en Jordi Graells! 😉

  M’ha resultat molt útil, moltes gràcies per l’ITACA!

  M'agrada

 20. Bona tarda Jordi,
  Acabo de fer l’enquesta i penso que davant de la quantitat d’informació sobre eines de transformació i de gestió digital sobre les que ens preguntes encara ens queda molta feina per fer. En el meu cas penso que sobretot pel que fa a l’àmbit professional. L’enquesta em dona noves idees per indagar i investigar per poder implementar en els projectes professionals en marxa. Espero la classe de la setmana que ve per veure com fer-ho per introduir-ho a la meva organització.

  M'agrada

 21. Acabo de fer l’enquesta i a part de ser un bon recull d’eines que desconeixia, em fa veure que hauria de fer un pas més per posar-me al dia.. tot i que, com la majoria comenta, no em ve de nou! Gràcies per la iniciativa! Guardaré les respostes per poder comparar d’aquí a un temps!

  M'agrada

 22. Impressionant el món digital que desconec! …ítaca et fa ser conscient de la diversitat d’eines com és d’important actualitzar-se i actualitzar la teva organització constantment. Felicitats!

  M'agrada

 23. Un cop fet el qüestionari, me n’adono de la gran quantitat de possibilitats que dóna el món digital, a través de noves eines que hores d’ara no conec. En aquest sentit, esdevé un nou estímul per mi, de cara a millorar en aquest sentit per ajudar en el camí de la transformació digital de la meva organització.

  M'agrada

 24. Moltes gràcies David, Anna L, Jordi, Lídia, Jordina, Anna, Arantxa, Carol i Mireia per les vostres aportacions a la conversa iniciada sobre l’ÍTACA. Com vam dir divendres al Postgrau, més enllà del coneixement de la diversitat d’eines que s’hi exposa (i els seus usos), ens serveix per:

  – hem d’usar aquestes eines digitals també en el nostre àmbit professional
  – i hem de saber expressar-ne les URL (quina és la del teu perfil a Linkedin, per exemple?)

  M'agrada

 25. ÍTACA és un molt bon catàleg de les apps que em podrien ser útils a nivell personal com professional així com eines de millora de l’organització de l’equip i la comunicació amb ells. Tinc curiositat per conèixer-les!!

  M'agrada

 26. Iniciativa genial! Constato el que em temia, que he d’incorporar de forma urgent les eines digitals en la gestió de les meves tasques, per millorar-ne l’organització i el resultats. objectiu, millorar la puntuació d’aquí a final d’any 🙂
  salutacions i enhorabona per la feina

  M'agrada

 27. Gràcies pels comentaris, Dolors i Raquel. Avui us enviaré a tots els assistents a la sessió de divendres un enllaç a una guia sobre el govern obert que us serà ben útil. També el publicaré en aquest post.
  Endavant i bona feina :-D!!!

  M'agrada

 28. Acabo de fer el qüestionari, m’adono que hi ha molt de camp per córrer. La veritat és que fent-lo m’he adonat que hi ha moltes eines per descobrir. Aquest qüestionari l’haurem d’anar fent de manera regular per poder anar seguint la nostra pròpia evolució digital. Molt interessant.
  Gràcies! En veiem a Mataró el 24/4

  M'agrada

 29. A més de l’interés estadístic de l’estudi, com a usuari m’ha permés identificar les meves carències en competències digitals. Tb és un bon catàleg de diverses eines i apps desconegudes per a mi i que intentaré conèixer a partir d’avui… 😉

  M'agrada

 30. Gràcies pels comentaris, Maria Assumpció, Pilar, Maria Àngels, Sònia, Laura i Antonio. Avui ho acabarem de comentar a la sessió al TecnoCampus. L’ÍTACA vol ser sobretot una eina d’ajut perquè pugueu anar avançant cap a la digitalització dels àmbits que us interessi. I fer-ho sense angoixes. Res més que això 😉

  M'agrada

 31. Acabo de fer l’enquesta i m’he adonat que utlitzo les app més normaletes pero professionalment estic molt lluny del nivell bàsic desitjable. És un cop dur de saber que em queda molt per fer però és real.

  M'agrada

 32. Bon dia, Jordi. Doncs seguint les puntuacions finals del qüestionari, estic molt més lluny de la transformació del que em pensava. Sort que hi podem posar remei. Tornaré a fer el qüestionari d’aquí uns mesos a veure què passa. Salutacions

  M'agrada

 33. Una eina interessant, sobretot per prendre consciència del grau de digilització personal i professional, ja que, o per desconeixença o per manca d’hàbits molts cops no utilitzem eines que ens facilitarien el dia a dia.
  I podent actualitzar les dades de l’enquesta la trobo molt més útil per fer-ne el seguiment.

  M'agrada

 34. Anna, Fèlix, Esther, bona nit!!!

  Gràcies per fer el qüestionari ÍTACA i per deixar comentari al blog. D’això es tractava, d’adonar-nos que hi ha multiplicitat d’eines i que és impossible conèixer-les i usar-les totes. Per al que treballarem dissabte a Girona és un bon inici i ens servirà mooooolt.
  Gràcies novament 😉

  M'agrada

 35. Bones,
  Acabo de fer el qüestionari i m’ha sortit que estic a la meitat. Si bé estic molt tecnificat a la meva vida real, on no estic tant tecnificat és al meu lloc de treball, però bàsicament perquè les meves funcions són de tecnificar, però no estar tecnificat. Eines com instagram, facebook, etc, en la meva posició no són utils. TOt i això és molt enriquidor perquè hi ha nom d’eines que desconeixia totalment i va bé saber què poden aportar tant a nivell personal com a professional.

  M'agrada

 36. Crec que es tracta d’una eina força útil i innovadora que et permet conèixer en quin punt et trobes d’actualitzat quant a l’era digital. En el meu cas m’ha fet descobrir moltes més tècniques i aplicacions de les que feia servir. Bona feina.

  M'agrada

  • Gràcies, Joan Rafel, pel comentari. Sí, de veres que l’ÌTACA serveix per adonar-nos que hi ha múltiples eines. I també que rere aquestes eines hi ha un seguit de blocs o àmbits temàtics on les podem agrupar. I fixa’t que la importància de l’ÌTACA no és saber quines eines en concret són, sinó més aviat veure quines funcionalitats intenten abastar. I, sobretot-sobretot, que allò que ja sabem fer en el nostre món individual (gestió en bancs, tramitació en línia de bitllets d’avió o de tren, etc), hem de ser molt capaços de poder-ho traslladar en el nostre àmbit social i professional.

   M'agrada

 37. Acabo de completar el qüestionari, i m’ha semblat molt il·lustratiu cóm les qüestions que et plantegen, et van mostrant el nivell en què et trobes …. en el meu cas hi ha moltes app que desconeixia …. Trobo que és molt útil aquesta eina.
  Enhorabona.
  Salut i fins aviat.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s