Big data, l’assignatura dels governs

Imatge

Vivim de ple en la societat de les dades: cada 40 mesos dupliquem la nostra capacitat d’emmagatzemar dades. El 2020 estarem sobre els 40 zettabytes, és a dir, l’equivalent a 100 milions de cops tot el contingut de la biblioteca del Congrés dels EUA.

Què vol dir el concepte big data (macrodades)?

El big data (les macrodades) és una disciplina derivada de les TIC i Internet que intenta donar valor a les ingents quantitats de dades que empreses i administracions tenen de la informació anònima que produeixen clients i ciutadans, com ara les obtingudes a través  de l’ús de les targetes de crèdit o de la participació a les xarxes socials.

Les macrodades poden ajudar els governs per superar la crisi?

L’explotació d’aquestes dades permetria a governs i administracions afinar les seves polítiques i els seus serveis: distribuir millor els recursos en el territori, dissenyar campanyes de comunicació pública més reals, programar polítiques i mesures de desenvolupament econòmic i d’ocupació, discernir més ajustadament patrons de malalties i assignar-hi la dotació que requereixi, desenvolupar nous medicaments, estalviar en l’ús de recursos públics en general (il·luminació dels carrers, reg dels parcs, etc.).

En definitiva, a més de dissenyar millors polítiques per part de governs, les administracions haurien de poder oferir els serveis a la ciutadania segons les seves necessitats i a partir de l’anàlisi del comportament històric dels ciutadans (com s’identifiquen; quins serveis han usat abans; perfil sanitari, socieconòmic i educatiu, etc.).

En perspectiva interna, governs i administracions podrien saber més coses sobre els seus professionals analitzant-ne les dades. Això hauria de portar a una millor assignació de tasques a més qualificació (una avaluació més òptima de la producció).

Quins són els límits

Per un costat, doncs, les macrodades ofereixen una oportunitat ideal per trobar solucions a problemes que afecten el conjunt de la societat (salut, ensenyament, economia, benestar social) i per millorar l’acció de governs i administracions.

Per l’altre costat, però, les macrodades tenen implicacions molt grans en el camp de la privacitat de les persones, la ciutadania, tal com han comprovat malauradament en el seguiment massiu de l’agència de seguretat nord-americana NSA denunciat recentment. Aquesta qüestió, la de preservar la privacitat, és de difícil solució. Tanmateix, pertoca a la ciutadania demanar als seus governants que avancin en l’elaboració de lleis internacionals que la protegeixin.

En qualsevol dels casos, la gestió intel·ligent i ràpida de volums ingents d’informació constitueix el factor fonamental de competitivitat en l’actualitat.

Què han de fer els governs en big data

Gràcies a tècniques d’externalització i de radicació al núvol, han de capturar, analitzar i emmagatzemar dades amb tecnologies i arquitectures big data.

Quina informació? Tal com diu Carles Fradera en un article publicat a La Vanguardia de 16 de juny de 2013:

 • La procedent de fonts diverses, unificades en un format digital malgrat que sigui, en origen, de naturalesa diferent (àudio, vídeo, imatge o text).
 • La informació perfectament estructurada en les bases de dades pròpies de l’organització.
 • La informació addicional procedent d’altres fonts internes (call centers, correus, terminals de pagament, càmeres).
 • La informació addicional procedent de fonts externes (xarxes socials, telèfons mòbils o qualsevol dispositiu o sensor connectat a Internet).
 • La informació generada per persones.
 • La informació generada directament per màquines i sensors (el 2020  hi haurà més de 40.000 milions de màquines connectades a Internet que enviaran dades des d’edificis, vehicles i sistemes d’atenció sanitària).

A més del volum de dades, els governs n’han de considerar la varietat, la tipologia i la multiplicitat. Així mateix, les han de processar a gran velocitat, en temps real, que és quan es prenen les decisions. I tota aquesta estratègia es farà per obtenir valor afegit, no solament per dissenyar millors polítiques i serveis, sinó per reduir costos i assolir una eficiència operativa més gran.

Així, doncs, governs i administracions tenen en les macrodades (big data) una assignatura pendent crucial per al seu futur!

10 pensaments sobre “Big data, l’assignatura dels governs

 1. Retroenllaç: Big data, l'assignatura urgent dels governs | B...

 2. Saps què passa amb el tema dels big data? Crec que el govern sempre els ha tengut. De fet, a través de l’INE n’és el gran propietari. és, a hores d’ara, un tema de tecnologia transversal. Podem aspirar a una mitjanament bona gestió de les dades, si encara no hem conseguit la interoperatibilitat de coses tan bàsiques com per no necessitar un dni, un carnet de conduïr i una tarjeta de la seguretat social?
  He anat a un parell de conferències de turisme on ja se xerra del big data com la gran esperança blanca de tot. I les empreses ni tan sols saben gestionar les seves pròpies dades.
  Crec que perque el Big Data no sigui un bluf, nosaltres mateixos hem de posar una mica de mesura i exposar la trascendència real, que és molta, mostrant totes les passes necessàries per arribar a que aquesta gestió de dades sigui aplicable.

  M'agrada

  • Gràcies, Tona, pel comentari (i molt benvinguda!). Tens raó a recomanar cautela en aquest tema perquè la realitat ens evidencia el retard que portem per exemple portem en el cas de l’Administració electrònica. Però aquí crec que la informàtica en el núvol, les TIC (en tota la seva dimensió més social) i el canvi de rol més actiu que està agafant la ciutadania ens hi ajudaran decisivament. Les administracions i els governs tenen una bona oportunitat per fer-ho. No fer-ho seria molt perillós, ja que el cost seria elevadíssim i no sostenible. Ens hi juguem l’essència de l’Estat del benestar.

   M'agrada

   • Ja, si tens raó per persones i institucions segons com, però per fer això abans hem de convéncer a sistemes, que ja saps que són el mal.
    No vull dir que no sigui necessari, vivedios, vull dir que la implementació ha de ser decidida i realista. En les nostres mans està burxar, clar. En eso estamos… =P

    M'agrada

 3. Retroenllaç: Big data, l'assignatura urgent dels governs | R...

 4. Retroenllaç: Noves aportacions sobre big data | Observatori professional

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s