Inventem, el concurs d’idees per a tothom!

Logo InventemAquest és l’Inventem, un concurs d’idees diferent per innovar productes i serveis. El promou el Graellsbloc des d’on es formulen unes pautes molt senzilles (en text, en diapos i en vídeo) perquè hi pugui jugar tot tipus de públic amb idees no sols tecnològiques. Participem-hi fins al 29 de febrer (la millor data d’aquest any) afegint la nostra idea a Inventem.cat (no oblidem posar-li un títol atractiu) i indicant-hi si és una proposta d’innovació per unificació, multiplicació, divisió, remoció o canvi d’atributs. I, tot seguit, votem un sol cop per les altres idees que vulguem en la mateixa plataforma (la primera aplicació desenvolupada per en Pau, un xicot de 15 anys!).

En els temps que corren, res millor que inventar tot el que ens envolta, oi? Per cada idea proposada tindrem un present digital i les dues idees guanyadores (una per producte i una per servei) tindran un joc de taula Inventum.

Va, posem-hi la nostra idea i expliquem-ho a totes les nostres xarxes!

Hi col·laboren:

– Pau Argelaguet, de Paella de bits, que ha desenvolupat Fobuc.
– Devir, que he aportat els dos jocs Inventum.
– Anna Cabañas, d’Amb Lletra de Pal, que ha dissenyat el logo Inventem.
– Núria VivesEncara un Altre Bloc, que ha editat i els vídeos i hi ha posat veu.
Àlex Hinojo, assessorament i difusió

paelladebitsdevir

____________________________________

Arreu comencen a sorgir webs que fomenten l’aportació d’idees, però ben pocs es proposen fer-nos reflexionar i acostumar-nos a aplicar recursos per a la generació fàcil d’idees productives.

Aquí proposem un concurs d’idees basat en la metodologia de la Universitat Hebrea de Jerusalem, que simplifica encara més altres propostes d’innovació (SCAMPER…) i fa un plantejament integral de la innovació i no solament des d’un punt de vista tecnològic.

Es tracta de millorar, modificar o eliminar alguns dels components del producte o servei.


1. UNIFICACIÓ
. Unir dos components o més i atorgar-los una nova funció.

Ex. de producte innovat per unificació: un llapis que té una goma d’esborrar a la punta

Ex. de servei innovat per unificació: els autors que venen la seva música per Internet (suprimeixen el canal de distribució tradicional i uneixen música i consumidor final)

També el servei del caixer automàtic (s’uneix el servei de lliurament de diners i el client final, suprimint-hi la persona caixera)

I, per extensió, en general, tots els serveis en què el consumidor entra en la cadena de producció. Com al seu moment va fer IKEA, en què el transport i el muntatge van a càrrec del client i això acaba abaratint el preu del producte.

El crowdsourcing és,doncs, un clar exemple d’innovació per UNIFICACIÓ. El client o usuari s’encarrega de la comunicació d’incidències, la provisió de continguts, el control d’activitat de les administracions i les empreses, la col·laboració en la generació d’idees per definir productes i serveis, la coprestació de serveis (neteja municipal…), etc.

2. MULTIPLICACIÓ. Duplicar, triplicar… un dels components (o similar).

Ex. de producte innovat per multiplicació: les vacunes immunològiques o el paper de vàter de doble capa

Ex. de servei innovat per multiplicació: els cinemes que ofereixen dues pel·lícules

3. DIVISIÓ. Dividir els components i donar-los ús diferent.

Ex. de producte innovat per divisió: ús del congelador separat de la nevera

Ex. de servei innovat per divisió: pagament d’un servei per quotes en comptes d’un sol cop

4. REMOCIÓ – RESTA. Treure un component o més del producte o servei.

Ex. de producte innovat per remoció: el cafè descafeïnat o la bicicleta estàtica

Ex. de servei innovat per remoció: el servei de correu web, en què no es necessita programa local per gestionar-lo, o el servei de dades obertes (open data) d’una Administració, en què es tendeix a eliminar la possibilitat de desenvolupar aplicacions dins l’Administració.

5. CANVI D’ATRIBUTS. Afegir una nova dimensió o trencar la simetria dels components (o ajustar-los al medi ambient).

Ex. de producte innovat per canvi d’atributs: lents que canvien de color amb el sol o les lents multifocals

Ex. de servei innovat per canvi d’atributs: el canvi d’horari per estalviar energia o bé els dies de circulació dels taxis segons el número de llicència que tinguin

També els tràmits digitals, ja que els ciutadans que usen l’Administració electrònica acaben tenint uns costos menors en temps i recursos.

¿Ens animem a participar-hi entrenant la nostra ment aportant tota mena d’idees –no tan sols de base tecnològica– que millorin el nostre entorn i la nostra qualitat de vida?

Entrem la nostra idea a la plataforma de votació Inventem.cat. Allà votem també per les altres idees que més ens agradin i esperem el resultat de les votacions més la tria que faran els organitzadors entre les cinc propostes d’innovació de productes i les cinc d’innovació de serveis. Les dues idees guanyadores tindran un joc Inventum de regal i totes les persones que proposin idees rebran un detall digital al seu correu electrònic.

7 pensaments sobre “Inventem, el concurs d’idees per a tothom!

 1. Retroenllaç: inventem.cat !!! « Marc Joya i Riart

 2. feia temps que buscaba formar part d’un grup d’inventors o conèixer / relacionar-me amb gent d’inquietuds similars, perquè és la raó que m’ha motivat des de petit: volia ser “inventor”… així que el vostre web m’ha recordat aquella curiositat primitiva, i hi he participat amb una aportació. Ben mirat, ser inventor és una vocació que es porta com una identitat secreta: -Clark Kent i Superman-, i alguns, mitjançant el seu ofici o estudis d’enginyeria, la posen en pràctica. El meu ofici actual em permet pagar factures però la vocació em permet ser creatiu per enfrontar-me sempre a reptes diferents. Mai no deixo de rutllar totes les coses que faria o es podrien fer per millorar-nos com a administradors d’aquest món que dominem irresponsablement.

  certament -i n’estic convençut- la inventiva és una de les grans forces que tenim a casa nostra. Som un país d’inventors i d’artistes (artistes en el sentit més genuí, no en el sentit de la picaresca bohèmia i farandulera) perquè la inventiva sense art, i l’art sense inventiva, queden coixes. Però d’allò on destaquem, no en som reconeguts ni ens reconeixem els mèrits. Altruïsme anònim o por escènica?. Ens han dit tant, i durant tant de temps que no som res, i que ens creiem el melic del món, que de seguida tendim a cedir els mèrits de tot avenç a la flauta que sona. El gran Narcís Monturiol, segurament mai no va arribar a imaginar-se la trascendència dels seus invents al món. Però… crec que si mai partim peres amb Espanya, Catalunya sortiria endavant com se’n van sortir els Països Baixos al segle XVII perquè tenia el que realment cal per destacar per sobre dels demés: inventiva… i valentia. Ells, amb mitja Europa tancada al comerç, van desenvolupar instruments de navegació marítima i es van aventurar a buscar nous móns i relacions comercials. I van triomfar. Potser ens falta aprendre d’ells el valor, minvat pel seny, sempre tan mal interpretat.

  l’època que vivim ens permet donar un pas més enllà al treball “linial”, i als mèrits individuals: el treball en equip, la cooperació i els projectes compartits. Ho veiem cada dia… creació de peces, ensamblatge i acabats en diversos llocs, fins a processos llargs compartits per més d’un ordinador (projecte SETI on-line, grans volums de render i càlcul de dades distribuïdes, etc.) …potser un dia les xarxes socials també ens permetràn tornar a unir aquells qui han hagut de marxar fora per buscar-se un futur i ser reconeguts.

  en fi… l’inventiva genera indústria, la indústria genera comerç, el comerç genera prosperitat econòmica i la prosperitat econòmica genera influència en les relacions amb els nostres veïns. Podriem canviar el món una miqueta, no?

  per cert, una bona iniciativa per promoure l’enginy. Endavant!

  isra

  M'agrada

 3. Gràcies markuet i isra pels vostres comentaris; són molt potents! Em quedo amb la teva frase, Isra: «El meu ofici actual em permet pagar factures però la vocació em permet ser creatiu per enfrontar-me sempre a reptes diferents. Mai no deixo de rutllar totes les coses que faria o es podrien fer per millorar-nos com a administradors d’aquest món que dominem irresponsablement…». Em trec el barret 🙂 I us agraeixo moltíssim la difusió que esteu fent del concurs ‘Inventem’; en posar-lo en marxa només preteníem això, remoure consciències i adonar-nos de l’enorme força de les persones i la seva capacitat d’impulsar estratègies intel·ligents per canviar el que ens envolta i poder generar riquesa per al conjunt de la societat.

  M'agrada

 4. Em sembla molt interessant aquest projecte, al final tant en les empreses com en les societats, moltes idees les tenen els treballadors o habitants, però moltes vegades no arriben a les capes superiors on es prenen les decisions, els caps o els representants electes. Hi ha falta de feedback o d’escoltar.

  Més que un projecte, animaria a que fos un procediment continuu, semestral, de proposta, debat i elecció de la idea, i si són idees que milloren la societat, que els “inventors” siguin premiats per la societat amb transport gratuit un any, subvenció internet, reducció ibi …

  Crec que això animaria a molta gent a pensar en el global, i no només mirar per si mateix !!!

  M'agrada

 5. Retroenllaç: JORDI GRAELLS COSTA « cnis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s