Futur xip per diagnosticar i controlar la celiaquia

El nou xip anunciat permetria estalviar les dues proves necessàries actualment per confirmar la malaltia: l’analítica de sang i la posterior biòpsia intestinal (molt invasiva per a adults sense anestèsia).

Segons Ciara O’Sullivan, d’aquí a cinc anys una persona celíaca podrà obtenir fàcilment informació genètica i serològica. Quan el pacient es faci una anàlisi al despatx del metge podrà actualitzar els resultats en un arxiu electrònic.

O’Sullivan és directora del projecte europeu CD-MEDICS (Coeliac Disease – Management, Monitoring and Diagnosis using Biosensors and an Integrated Chip System) a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que es troba actualment en fase d’experimentació. La Comissió Europea, sota l’auspici de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), dins del 7è Programa Marc de Recerca, ha atorgat 9.5 M€ per a la recerca i desenvolupament en el diagnosi, seguiment i gestió de la malaltia celíaca.

Un test senzill que es pogués utilitzar en els centres d’atenció primària oferiria millors oportunitats per a una diagnosi més ràpida i permetria el monitoratge periòdic de l’evolució del pacient amb una dieta lliure de gluten. A més, una versió definitiva del dispositiu es podria emprar per fer el monitoratge del pacient de casa estant per part del metge de capçalera, que podria fer el seguiment de la reacció del pacient a una possible retirada del gluten en la dieta i de la dieta mateixa mitjançant el monitoratge dels nivells d’autoanticossos.

A l’Estat espanyol hi ha 450.000 celíacs, segons el Ministeri de Sanitat, dels quals sols de 40 a 50.000 estan diasnosticats. Això comporta un viacrucis de visites a diferents metges que, si no encerten en el diagnòstic als inicis, van tenint lloc patologies autoimmunes associades ja de per si a la malaltia (diabetis, fibromiàlgia, artritis, osteoporosis, malalties de la pell, cardíaques…

Sobre aquests esperançadors anuncis, estaria bé fer-ne un seguiment detallat (l’Associació, ja el fa?) i d’altres anuncis que, en alguns cops, podem tenir la sensació que es queden a mig camí (en el cas nostre, potser per una sensació errònia, per exemple, el pa anunciat que van elaborar a la UAB i que en teoria podria comercialitzar-se properament…). En aquest sentit, la tecnologia i les xarxes socials ens ho posen més fàcil, oi?

4 pensaments sobre “Futur xip per diagnosticar i controlar la celiaquia

  1. És fantàstic que la telemedicina s’interessi per patologies minoritàries! El projecte té bona pinta i l’aplicació de les xarxes socials als temes mèdics… mmm… no m’estaràs parlant de comunitats virtuals de pacients-metges-educadors? 😀

    M'agrada

  2. Doncs, ui per poc! Ens havíem quedat amb pacients-metges. Però pacients-metges-educadors sona molt més interessant…Per què no ens en fas cinc cèntims? Gaudir de la teva expertesa en l’àmbit és tot un luxe, Francesca.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s